Wat is yoga?

Hatha yoga

De yoga die gegeven wordt is Hatha Yoga. Yoga is een eeuwenoude oosterse traditie, die erop gericht is de mens met zichzelf en zijn omgeving in balans te brengen. “Ha” betekent zon, “tha” betekent maan, symbolen voor het mannelijke en vrouwelijke. Yang en yin, maar ook voor denken en voelen, lichaam en geest.

Hatha is het streven zon en maan te verenigen. Ons lichaam is de uitdrukking van die eenheid. Door met het lichaam te werken, hatha yoga te doen, gaan we weer voelen en beleven dat er een wisselwerking is tussen wat we geestelijk beleven en zijn en wat via ons lichaam tot uitdrukking komt aan spanning en ontspanning.

Lichaam en geest zijn geen twee aparte zaken. We hebben dit vaak zelf ervaren als we nerveus en gespannen zijn dan reageert het lichaam. Wanneer het lichaam niet goed functioneert, geeft dit vaak geestelijke spanning.

Yoga heeft vaak de associatie met moeilijke, ingewikkelde houdingen. Bekend zijn vooral de hoofdstand en de lotushouding. Dit is echter niet van belang. Van belang is dat je een oefening doet met al je kunnen, op dat specifieke moment voor 100%. Vaak zijn we heel prestatiegericht en resultaatgericht bezig. Het resultaat is niet straks of in de toekomst maar nu en dat is wat evenwicht schept in je handelingen.

Yoga is ook geen therapie, hoewel het wel vaak therapeutisch werkt. Door de houdingen kan je energie beter stromen en heft het blokkades op, waar voorheen de doorstroming belemmerd werd. Het heeft voor velen een verbeterend effect bij klachten, zoals bij hyperventilatie, nervositeit, rugklachten, depressiviteit e.a.

Yoga is een zelf ervaren en doen. Dit betekent wel, dat je jezelf tijd moet geven en dat oplossingen en inzichten niet in een paar lessen bewerkstelligd kunnen worden.